Nyt on hyvä ajankohta asuntokaupoille. Lähestymme taas hetkeä, kun varsinkin perheet ovat valmiita tekemään päätöksiä uuden asunnon suhteen: moni perhe haluaa uuden asunnon jouluksi ja koulujen lomien aikaan on helpompaa vaihtaa koulua ja tehdä muutto. Loka-marraskuu on yksi vuoden vilkkaimmista ajankohdista asuntojen myynnissä ja ostamisessa.
Kun teet kauppoja niin huomioi ajankohtaiset muutokset varainsiirtoverossa. Tässä jutussa kerromme lisää muutoksista ja nostamme lisäksi tapetille kuusi asiaa, joihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota kun myyt asuntosi.
Asunnon myyntiin tarvitset hyvän kiinteistövälittäjän – uusi palvelumme helpottaa Sinua löytämään hyvän välittäjän alueeltasi. Tee haku ja katso alueesi parhaat välittäjät.
-> -> -> Tee haku alueesi kiinteistönvälittäjästä
Jos teet nyt asuntokauppoja tai suunnittelet niitä lähiaikoina niin huomioi muutokset varainsiirtoverossa. Asuntokaupantekoon tulee uudistuksia loka-marraskuun vaihteessa. Ei hätää – veroa maksetaan yhä kaksi prosenttia asunto-osakeyhtiön ja kiinteistöyhtiön osakkeiden ostosta ja neljä prosenttia kiinteistön kauppahinnasta, mutta jatkossa veron voi ilmoittaa ja maksaa sähköisesti Omavero-verkkopalvelussa.
Suurin muutos on siinä, että jatkossa myös kiinteistökaupoista on tehtävä varainsiirtoveroilmoitus. Aiemmin sitä ei tarvittu. Veroilmoituksen teko on kiinteistön ostajan vastuulla.
Ohje veron maksamiseen ja ilmoittamiseen muutosvaiheessa
Tässä muutosvaiheessa on olennaista, että varainsiirtovero maksetaan ja ilmoitetaan joko ennen lokakuun loppua tai marraskuun 8. päivän jälkeen. Muuten tiedot menevät eri järjestelmiin.
Veron ilmoittaminen ja maksu hoidetaan kaupantekohetkellä voimassa olleen ohjeistuksen mukaisesti. Ennen marraskuuta tehdyistä kaupoista ilmoitus on tehtävä paperisesti ja maksu suoritettava tilisiirrolla. Marraskuun alusta alkaen ilmoitus ja maksu onnistuvat Omavero-verkkopalvelussa. Myöhässä annetusta varainsiirtoveroilmoituksesta on seurauksena myöhästymismaksu tai veronkorotus.
Huomioi myös, että marraskuun alun jälkeen jokaisen ostajan on aina annettava oma varainsiirtoveroilmoituksensa ja maksettava oma osuutensa varainsiirtoverosta. Asunnon tai talon yhdessä ostaneet puolisot ovat joskus maksaneet varainsiirtoveron vain yhden henkilön nimissä. Jatkossa kummankin on tehtävä oma ilmoitus ja maksettava oma osuutensa verosta.
Kiinteistönvälittäjää käyttävien ei tarvitse huolehtia muutoksista
Kiinteistönvälittäjää käyttävien asunto-osakkeiden ostajien ei tarvitse huolehtia muutoksesta, sillä kiinteistönvälittäjä hoitaa niissä tapauksissa ilmoituksen Verohallintoon jatkossakin.
ASUNNONMYYJÄN MUISTILISTA – HUOLEHDI NÄISTÄ KUUDESTA ASIASTA!
Ehdit myymään asunnon vielä helposti tämän vuoden puolella. Tee kuitenkin huolella nämä kuusi asiaa niin saat myyt nopeammin ja paremmalla hinnalla!
1. Löydä hyvä kiinteistönvälittäjä
Kiinteistönvälittäjien määrä on tällä vuosikymmenellä tuplaantunut. Alalle on tullut töihin ongenonkijoita, joilla ei välttämättä ole sitä kokemusta tai osaamista, jonka avulla teet turvallisen ja onnistuneen kaupan. Ei ole siis sama kuka asuntosi myy. Halvin välittäjä voi olla sinulle kallein välittäjä.
Osaava välittäjä tuntee alueesi ja siellä toteutuneet kaupat. Hän pystyy arvioimaan hinnat oikealle tasolle ja jopa löytää ostajaehdokkaat ennen kuin asunnossa on järjestetty yleistä näyttöä. Osaava välittäjä turvaa myös selustasi mahdollisilta ongelmilta ja muokkaa sopimukset sellaisiksi, että et joudu pulaan myynnin jälkeen. Katso alueesi parhaat välittäjät
>>>Hae minuutissa alueesi välittäjät
2. Myyntihinnasta päättäminen
Muista tämä: asuntosi arvo on se, jonka ostajat ovat valmiita maksamaan! Pyri miettimään mahdollisimman objektiivisesti asunnon myyntihinta, mielellään yhdessä kiinteistövälittäjän kanssa. Jos olet asunut asunnossasi pitkään niin arviota haittaavat yleensä tunnesiteet ja esimerkiksi hankinnat asuntoosi, joilla ei välttämättä ole enää ostajien silmissä arvoa.
Käytä tässä välittäjien arvioita apunasi. Heillä on paras käsitys alueesi toteutuneista kaupoista ja myyntitapahtumista. Pyydä välittäjältä perusteluita miksi hinta määräytyy näin ja varo välittäjiä, jotka lupaavat sinulle kuun taivaalta. Osaava kokenut välittäjä pystyy perustelemaan sinulle miksi ja mitä hinta on. Siten saat myytyä asunnon nopeasti.
3. Tee myyntiaikataulu
Tee listaus ja aikataulutus asioista, joita tulee lähiviikkoina tai kuukausina tapahtumaan. Jätä tilaa mahdollisille remonteille ja stailaukselle, jotta saat asunnostasi parhaan hinnan.
4. Valmistele ja viimeistele asuntosi ostajia varten
Kun kaikki on valmista asunnon näyttöjä varten, anna asuntosi parhaat puolet vietellä ostajat. Homma alkaa kunnollisella siivouksella! Tässä on asioita, joilla teet asunnostasi karkin jota on vaikea vastustaa:
– Hinkkaa ja kiillota kaikki tasot ja pinnat kirkkaaksi. Tätä asiaa ei voi vähätellä, varaa tähän aikaa!
– Hanki maalia ja maalaa paikat, joissa on sille tarvetta. Maali on loppujen lopuksi halpaa ja antaa aina raikkaamman vaikutuksen kuin vanha pinttynyt pinta.
– Käytä matot pesussa. Vaikka et ole niitä myymässä niin matoista voi aina lähteä ominaishajuja, joita et itse huomaa. Hajuilla on oikeasti merkitystä asuntosi myynnissä.
– Vie turhat tavarat pois. Tavarat vievät tilaa, jota ostajat arvostavat.
Kun kotisi on puhdas, ota myös persoonalliset ja huomiota herättävät tavarat ja värit piiloon. Ota myös suurin osa perheesi valokuvista pois esiltä, jotta ostajat voivat kuvitella itse omistavansa asunnon. Pidä huoli myös, että varastot ja kaapit eivät ole täynnä tavaraa. Avarilla tiloilla on positiivinen merkitys. Eli hankkiudu turhasta tavarasta jo ennen näyttöjä eroon. Pyydä myös välittäjältäsi mielipidettä, mitkä tavarat on hyvä ottaa pois esiltä ja mitä pieniä hankintoja kannattaisi tehdä myynti varten. Esimerkiksi jo pelkästään uudet tyynyt sohvan päällä voivat luoda raikkaan ilmeen koko olohuoneelle.
5. Valmistaudu näyttöihin
Näyttöjen välillä taiteilu ei ole mukavaa varsinkin, jos sinulla on perhettä tai kotieläimiä. Tee näyttöä varten muistilista, joita sinun tulee ottaa huomioon. Suunnittelulla vältät viime hetken paniikkisiivoukset ja säästät omia hermojasi. Jos sinulla on lapsia tai kotieläimiä, hanki heille jo hyvissä ajoin hoitopaikka niin saat keskittyä rauhassa asuntosi siivoukseen ja järjestelyyn.
6. Neuvottele sopimus ja tee kauppa
Neuvottelu alkaa ostajan myyntitarjouksella. Juttele tarkoin välittäjäsi kanssa, jotta varmasti ymmärrät ostotarjouksen ehdot. Älä koskaan hyväksy tarjousta, jos et ole varma ehdoista ja siitä mitä tarjous sisältää ja mitä ei.
Kiinnitä huomiota etenkin näihin asioihin:
– Tarjottu hinta
– Kaupanteon ajankohta ja asunnon vapautuminen
– Kauppaan sidotut tavarat tai vaateet esimerkiksi remontoinnista tms
– Ehdot ostajan rahoituksen hankinnasta tai ostajan asunnon myymisestä
Älä anna ostajan odottaa vaan pidä huolta, että prosessissa kaikki tietää missä mennään. Osaava välittäjä kyllä huolehtii, että prosessi menee nopeasti. Tärkeää on, että tieto kulkee nopeasti ja että mahdollinen ostajakaan ei voi pelata sinulle tärkeää aikaa.
Varaudu myös vastoinkäymisiin. Asunnonmyynti vaatii välillä lehmänhermoja. Parhaan myyntihinnan saat kun valmistaudut huolella ja otat osaavat ihmiset ympärillesi auttamaan. Onnea asunnonmyyntiin!
Hyvän kiinteistönvälittäjän löytäminen on ollut arpapeliä. Uusi palvelu auttaa etsimään alueen parasta kiinteistönvälittäjää. Palvelu ehdottaa asunnonmyyjälle alueen viittä parasta välittäjää. Tämä ranking perustuu toteutuneisiin myyntitilastoihin ja -hintoihin.
Kokeile ja tee haku – katso tunnetko alueesi parhaat välittäjät.
Palvelu on maksuton. Palvelussa olevat välittäjät eivät myöskään maksa listautumisestaan palveluun, eivätkä voi ostaa tai vaikuttaa näkyvyyteensä palvelussa muuten kuin tekemällä parempaa työtä asuntoa myyvien asiakkaidensa kanssa.