Vallitsevasta koronaepidemiasta huolimatta asuntojen ostoaikeet ovat nyt historiallisen korkealla. Tilastokeskuksen teettämän kuluttajan luottamuskyselyn mukaan kuluttajista 17-18 prosenttia oli syyskuussa aikeissa ostaa asunnon 12 kuukauden sisällä. Osuus on vuodesta 2007 alkaneen tilastointiajan korkein.
Markkinoilla on edelleen kevään jälkeistä patoutunutta kysyntää, joka ei ole ehkä täyttynyt myyjien varovaisuuden vuoksi. Ostohalukkuutta on siis nyt ilmassa – tästä artikkelista saat vinkit, kuinka saat myytyä asunnon nopeasti, hyvällä hinnalla ja vähällä vaivalla.
->-> -> Oletko nyt myymässä? Tee maksuton haku – katso alueesi tilastollisesti parhaat välittäjät ja saat veloituksetta yhteydenoton ja arvion enintään kolmelta kiinteistönvälittäjältä. Hae alueesi välittäjät.
Virhe 1. Tunteet mukana määrittelyssä
Kuvittele itsesi Business-mieheksi tai -naiseksi ennemmin kuin kotisi omistajaksi. Katsomalla tapahtumaa puhtaasti taloudellisesta näkökulmasta siirrät kotiasi kohtaan olevat tunteesi taka-alalle. Tee kiinteistönvälittäjäsi kanssa yhdessä selkeä listaus kotisi vetovoimaisista tekijöistä ja huomaat että sinulle tärkeät merkitykselliset asiat saattavat valitettavasti jäädä listan ulkopuolelle.
Yritä myös muistella hetkeä, jolloin oli ostamassa kotiasi. Mitkä asiat olivat sinulle juuri silloin tärkeitä? Suurin osa ostajista tulee katsomaan kotiasi samankaltaisessa tunteiden ziksak-tilassa, jolloin on tärkeää, että ostajalle tarjotaan selvästi syyt ostopäätöksen tekemiseen.
Virhe 2. Otat halvimman kiinteistövälittäjän
Kiinteistönvälittäjien määrä on tällä vuosikymmenellä kasvanut voimakkaasti. Alalle on tullut töihin ongenonkijoita, joilla ei välttämättä ole sitä kokemusta tai osaamista, jonka avulla teet turvallisen ja onnistuneen kaupan. Ei ole siis sama kuka asuntosi myy. Halvin välittäjä voi olla sinulle kallein välittäjä.
Osaava välittäjä tuntee alueesi ja siellä toteutuneet kaupat. Hän pystyy arvioimaan hinnat oikealle tasolle ja jopa löytää ostajaehdokkaat ennen kuin asunnossa on järjestetty yleistä näyttöä. Osaava välittäjä turvaa myös selustasi mahdollisilta ongelmilta ja muokkaa sopimukset sellaisiksi, että et joudu pulaan myynnin jälkeen.
Valitse siis välittäjä huolella. Osalla meistä saattaa olla tutuntuttuja välittäjiä – mutta tärkeää on olla vaihtoehtoja, joiden välillä voit vertailla.
Vertailu on nyt helppoa – katso alueesi tilastollisesti parhaat välittäjät ja saat veloituksetta yhteydenoton ja arvion enintään kolmelta kiinteistönvälittäjältä. Hae alueesi välittäjät.
Maksuton palvelu näyttää sinulle viisi alueesi kiinteistövälittäjää, jotka ovat nousseet listalle kymmenien välittäjien joukosta. Palvelun algoritmi rankkaa välittäjät myyntitilastojen ja tapahtumien mukaan.
Virhe 3. Epärealistinen hinnoittelu
Hinnan määrittäminen oikealle tasolle on tärkeimpiä päätöksiä. Osaava kiinteistövälittäjä pystyy arvioimaan tämän todennäköisesti parhaiten. Pyydä välittäjältäsi selkeät perusteet ehdotetulle hinnoittelulle.
Muista, että ylihinnoittelulla et todennäköisesti saa ihmisiä paikalle. Ja vaikka hinnoittelisit asuntosi alakanttiin niin todennäköisesti saat siinä tapauksessa useamman tarjouksen ja nostettua sitä kautta hinnan todelliseen markkina-arvoon. Hinnan asettaminen alle markkinahinnan voi olla hyvä strategia saada ylimääräistä mielenkiintoa asuntoasi kohtaan – ja muista: voit aina kieltäytyä tarjouksista!
Virhe 4. Kiire laittaa asunto myyntikuntoon
Asuntosi tulee näyttää hyvältä kuvissa ja näytöillä. Hyvällä ensivaikutelmalla voit tienata tuhansia euroja enemmän ja huono myyntikunto saattaa karkottaa ostajat. Varaa siis reilusti aikaa asuntosi siivoukseen ja myyntikuntoon laittamiseen. Käytä tässä asiantuntijoiden apuja. Osaavat välittäjät pystyvät kertomaan mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Pienillä asioilla on merkitystä – rikki olevat ovenkahvat tai repsottava tapetti voi merkitä ostajan silmissä sen, että omistajalla saattaa olla isompiakin asioita rempallaan. Pienet asiat luovat mielikuvan isommasta.
Asunto on arvokkain omaisuutemme. Ei ole siis ihme, jos myynti arveluttaa ja tarvitset prosessissa tuttavien ja ammattilaisten apuja. Älä pelkää pyytää apuja, sillä pienetkin vastaukset avoimiin kysymyksiisi voivat merkitä sinulle tuhansien eurojen säästöjä.
Toimi näin:
Onnea asuntosi myyntiin!
Kirjoittanut: Petri Ruohonen
Lähteet: Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n markkinatiedote ja ennuste loppuvuodelle 2020