Hyvän kiinteistövälittäjän löytäminen ei ole välttämättä ollut helppoa. Välittäjien määrä on tuplaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tällä hetkellä alalla toimii Suomessa jo lähes 2000 eri yritystä ja pelkästään pääkaupunkiseudulla asuntoja myy toista tuhatta välittäjää. Alalle on tullut paljon uusia välittäjiä, joiden into ja tahtotila voivat olla korkealla, mutta eivät ole välttämättä linjassa oikean ammattitaidon ja -osaamisen kanssa. Ylen marraskuussa 2019 tekemän selvityksen mukaan alaa rasittaa yrityksiä, joiden bisnekseen kuuluu se, että töihin haalitaan koko ajan uusia kokemattomia välittäjiä. Ei siis ole yllättävää, että välittäjän ammattitaitoa välillä kyseenalaistetaan. Tämä on harmi, sillä alalla on oikeasti paljon hyviä ammattilaisia, jotka turvaavat ja tekevät asunnon myynnistä sujuvan ja saavat oikeasti asunnosta sille kuuluvan arvon.
Nyt julkaistu uusi palvelu on tehty helpottamaan hyvän kiinteistönvälittäjän löytämistä. Palvelun algoritmi listaa, esittelee ja yhdistää sinut alueesi parhaiten suoriutuviin välittäjiin. Välittäjät ovat analysoitu järjestykseen tilastollisen datan avulla, tämä helpottaa asuntoaan myyvän päätöstä kiinteistönvälittäjän valinnassa.
Uusi palvelu löytää minuutissa alueesi parhaat kiinteistövälittäjät -> -> -> Tee maksuton haku
Välittäjien hintahaitari välityspalkkioissa on laaja ja moni asiakas saattaa ihmetellä, miksi toinen välittäjä pyytää kauppahinnasta välityspalkkiona 4,0%+alv ja toinen 1,8% sis. alv? Halpaa ja hyvää valitettavasti harvoin kuitenkaan saa samassa paketissa, joten tässä kannattaa olla tarkkana.
Ammattitaitoinen välittäjä pystyy arvioimaan oikean hintatason ja saa keskimäärin jopa 3000-9000€ paremman hinnan asunnostasi kuin välittäjä, jolla kiireet ja paine painavat hinnoittelussaan. Säästäminen välityspalkkiossa voi siis tulla paljon kalliimmaksi. Ammattitaitoinen välittäjä tuo samalla myös turvaa kaupanteolle – myynti on osaavissa käsissä ja vältyt mahdollisilta myöhemmiltä ongelmilta, joita kokematon välittäjä ei ole kaupankäynnissä huomioinut. Valitse siis huolella välittäjä – laita vaakakuppiin muutakin kuin pelkkä välityspalkkion suuruus.
1. Välittäjän koulutus ja kokemus
Osa alalla toimivista välittäjistä ei ole tehnyt LKV -tutkintoa, eikä siinäkään ole mitään väärää, mutta LKV -tutkinto antaa varmuutta välittäjän ammattitaidosta ja lakituntemuksesta. Lakiasioiden osaaminen voi säästää sinulta joissain tapauksissa jopa tuhansia euroja. LKV-tutkinto on tentti, jossa testataan kaikkea kiinteistönvälitykseen liittyvää lakiteknistä osaamista aina perintöasioista verotuksellisiin kysymyksiin. Tentti ei ole helppo ja välittäjä joutuu tekemään ison lukutyön päästäkseen lävitse. Vain tentin läpäissyt saa käyttää itsestään nimitystä kiinteistönvälittäjä, muut alalla toimivat ovat myyntineuvottelijoita, myyntiedustajia tai muita vastaavia.
Vähintään muutaman vuoden työkokemus on plussaa. Siinä ajassa välittäjä on ehtinyt jo nähdä monia erilaisia tapauksia, ja pystyy ammentamaan niistä tietoa sinun asuntosi myynnin yhteydessä.
2. Välittäjän markkinointiosaaminen
Selvitä, miten ja mitä kanavia käyttäen välittäjä tulee markkinoimaan asuntoasi. Hyvä kiinteistönvälittäjä, jolla on laajat verkostot ja kanavat, saa todennäköisesti asunnon nopeammin myytyä. Hyvä välittäjä myös ymmärtää, miten potentiaaliset ostajat tavoitetaan parhaiten; markkinoinnin tulisi olla yksilöllistä eikä suurille massoille kohdennettua. Kun markkinointi räätälöidään juuri sinun asunnollesi sopivaksi, onnistuu potentiaalisten ostajien tavoittaminen paremmin.
3. Välitysliike: suuri vai pieni yritys?
Kiinteistövälittäjä on suurimmassa roolissa asuntosi myynnissä. Välittäjä myy, ei yritys. Hyviä välittäjiä löytyy niin suurista kuin pienistäkin välittäjäliikkeistä. Yrittäjähenkiset välittäjät todennäköisesti taistelevat paremman hinnan puolesta, koska hyötyvät itsekin enemmän paremmasta myyntihinnasta. Valitse siis aktiivinen ja asialleen omistautunut välittäjä. Hyvä välittäjä järjestää ahkerasti esittelyjä asunnollasi ja tekee kaikkensa asuntosi myynnin edistämiseksi. Älä ota välittäjää, jonka olemuksesta paistaa läpi leipätyö.
4. Välittäjän ensivaikutelma
Millaisen ensivaikutelman välittäjä saa aikaiseksi? Onko hän läsnä, kuuntelee toiveitanne, on helposti lähestyttävä, jämpti ja sanojensa mittainen? Ensivaikutelma on yksi tärkeimmistä valintakriteereistä. On tärkeää, että sinulla ja välittäjällä on hyvä ja luottamuksellinen suhde. Kysy itseltäsi, haluatko antaa oman kotisi avaimen tälle välittäjälle ja ostaisitko tältä välittäjältä itse?
5. Välityspalkkio
Hyvää kiinteistönvälittäjää etsiessä ei siis kannata katsoa ainoastaan välityspalkkiota. Säästäessäsi satasia välityspalkkiossa, saatat valitettavasti hävitä tonneja tai jopa kymppitonneja asuntosi myyntihinnassa. Välittäjää valitessasi kannattaa ottaa huomioon, että ammattitaitoinen ja aktiivinen välittäjä saa asunnostasi parhaan mahdollisen hinnan ja on valmis tekemään töitä asuntosi myynnin eteen, jolloin myös sinulle lopulta asuntosi myyntihinnassa välityspalkkionkin jälkeen käteen jäävä osuus on isomman palkkionkin jälkeen suurempi.
Asunnonmyynti on monelle meistä elämän isoin kauppa. Ei ole sama kuka asuntosi myy. Mieti siis tarkkaa kenelle annat asuntosi avaimet. Jaksa nähdä vaivaa: Ota useampi välittäjä arvioimaan asuntosi niin saat varmasti hyvän kuvan alueellasi toimivista välittäjistä. Onnea asunnonmyyntiin!
Kirjoittaja: Petri Ruohonen
Hyvän kiinteistönvälittäjän löytäminen on ollut arpapeliä. Uusi palvelu auttaa etsimään alueen parasta kiinteistönvälittäjää. Palvelu ehdottaa asunnonmyyjälle alueen viittä parasta välittäjää. Tämä ranking perustuu toteutuneisiin myyntitilastoihin ja -hintoihin.
Kokeile ja tee haku – katso tunnetko alueesi parhaat välittäjät.
Palvelu on maksuton. Palvelussa olevat välittäjät eivät myöskään maksa listautumisestaan palveluun, eivätkä voi ostaa tai vaikuttaa näkyvyyteensä palvelussa muuten kuin tekemällä parempaa työtä asuntoa myyvien asiakkaidensa kanssa.