Romahtavatko asuntojen hinnat? | neliöhinta.fi

Romahtavatko asuntojen hinnat?

Asuntokauppa kärsii nyt sekä ihmisten epävarmuudesta että tapaamisten välttämisestä. Talouden syöksy ja koronaviruksen aiheuttama yleisten asuntonäyttöjen loppuminen on aiheuttanut asunnonmyyjille suurta päänvaivaa. Pelko hintojen romahtamisesta on kaikkien huulilla. Tunnelin päässä on kuitenkin valoa. Jos olit aikeissa vaihtaa asuntoa, älä luovu nyt suunnitelmasta. Asunnonmyynnin valmistelulle on nyt hyvää aikaa.

Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa asunnonmyynti on syytä tehdä huolella. Ei ole sama kuka asuntosi arvioi ja myy. Panosta myyntiinlaittoon ja valitse kiinteistönvälittäjä harkiten. Käytä apunasi uutta välittäjienvertailupalvelua, jonka avulla voit vertailla alueesi välittäjät nopeasti ja maksuttomasti -> hae alueesi parhaat välittäjät

 

Hinnat tulevat vääjäämättä myöhemmin laskemaan – kaikilla paikkakunnilla ei kuitenkaan käy samalla tavalla

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että Suomen talouden taantuessa asuntokaupan määrät tulevat vääjäämättä tippumaan ja asialla tulee olemaan vaikutusta asuntojen hintoihin. Hypo ennusti vuoden vaihteessa tämän vuoden hintakehityksen olevan hivenen pakkasella ja pääkaupunkiseudun suhteen nollassa, mutta nyt hintoihinkin on tulossa myöhemmin laskupainetta. Brotheruksen mukaan on odotettavissa, että neliöhintojen lasku tulee viiveellä:

”Asuntomarkkinoilla käy yleensä niin, että ensin kauppamäärät laskee ja myyntiajat pitenee – vasta myöhemmin hinnat kääntyvät laskuun”.
                                     – Juhana Brotherus, Hypon pääekonomisti.

Vallitsevaa tilannetta rauhoittaa, että vanhojen asuntojen hinnat ovat pitkään nousseet maltillisesti, pääkaupunkiseudullakin vuodesta 2015 kymmenisen prosenttia. Merkittävää kuplaa hinnoissa siis tuskin on. Brotherus ennustaa, että jos Suomi saa talouden pyörimään ennen kesää, niin hinnanlasku jää pieneksi. Mikäli kriisi jatkuu yli kesän niin odotettavissa on, että hinnanlasku on kasvukeskuksissa noin viiden prosentin luokkaa.

Hintojen lasku tapahtuu kaikilla paikkakunnilla tasaisesti, mutta odotettavissa on, että kriisistä toipuminen – hintojen palautuminen – voi viedä kasvukeskusten ulkopuolella enemmän aikaa. Uusissa asunnoissa tilanne voi olla haastava. Uusia asuntoja on rakennettu viime vuosina huimaa tahtia. Ennen koronakriisiäkin uudisasuntoja oli runsaasti kaupan.

 

Hintojen romahdusta ei ole luvassa

Hintojen romahdukseen ei löydy selkeää indikaatiota. Suomen talous oli vahvassa tilassa kriisiin sukellettaessa ja hallituksen tuet kriisiin ovat nyt mittavat.

Positiivista tilanteessa on myös pankkien asenne. Pankit ovat nyt oma-aloitteisesti tarjonneet velallisille lyhennysvapaita kuukausia. Näin lomautetut välttävät pakkomyynnin ja yleinen pelko siitä, että markkinoille tulisi valtavat määrät asuntoja romahduttamaan hinnat on aiheeton lähitulevaisuudessa.

 

Välittäjän osaaminen ja digitaaliset ratkaisut ovat avainasemassa asunnonmyynnissä

Meneillään oleva poikkeuksellinen aika muovaa myös asunnonmyyntiprosessia. Koska yleisiä näyttöjä ei nyt pysty järjestämään niin kiinteistönvälittäjien digitaalinen osaaminen on noussut arvoonsa. Tärkeässä asemassa on myös välittäjän osaaminen. Kiinteistönvälittäjien määrä on ollut kovassa kasvussa viime vuodet, alalle on tullut paljon uusia toimistoja ja välittäjiä. Valitse välittäjä huolella, ei ole sama kuka myy arvokkaimman omaisuutesi.

Korona on putsannut lähes meidän kaikkien kalenterit harrastuksista ja muusta toiminnasta. Nyt on hyvää aikaa valmistella myyntiä ja haastatella alueesi parhaat välittäjät.

Toimi näin:

  • Tee maksuton haku palvelussa >> katso ja vertaa alueesi kiinteistönvälittäjät
  •  Saat yhteydenotot 1-3 alueesi parhaalta välittäjältä
  • Haastattele välittäjät ja pyydä heidät tekemään hinta-arvio asunnostasi
  • Valitse sinulle sopivin välittäjä ja sopikaa yhdessä, milloin ja miten asuntosi myydään.

Asunnonmyyntiprosessilla on aina taipumus kestää ja viedä aikaa. Miksi et tekisi asioita sen eteen jo nyt? Käytä vapautunut aikasi myynnin edistämiseksi.

Onnea asunnonmyyntiin!

 

Kirjoittanut: Petri Ruohonen

Lähde: Lähde: IL Haastattelu 1.4. Juhana Brotherus

Löydä alueesi parhaat kiinteistönvälittäjät

Välittäjien kasvokuvia
Löydä oma välittäjä